Fotografie

Ondanks het feit dat de meeste fotocamera's volgens hun handleiding slechts functioneren vanaf een temperatuur boven het vriespunt leert de ervaring mij dat het perfect mogelijk blijft om bij temperaturen van -20 en lager foto's te maken.

Het voornaamste waarmee we echter rekening moeten houden is de kortere levensduur van de batterijen. Hoe lager de temperaturen hoe sneller de batterij namelijk zal leeg zijn. Hou dus zeker altijd een reserve-batterij achter de hand. En bij voorkeur op een warme plaats (bijv. in je broekzak) om te voorkomen dat de nieuwe batterij ook snel 'leeg' is.
Ik schrijf 'leeg' tussen aanhalingstekens omdat de batterij ook vaak niet echt leeg is, maar na even te zijn opgewarmd weer een deel van zijn capaciteit zal hebben teruggewonnen.


Noorderlicht:

Enkele tips, al kan je over noorderlichtfotografie een hele cursus geven.
- Lens 18-50mm. (Doorgaans fotografeer ik zelf op 18mm)
- Focus manueel op oneindig, tenzij natuurlijk wanneer je zelf in beeld wil staan.
- Diafragma zo open mogelijk (bijv. f2.8) bij focus op oneindig.
- ISO-waarde aanpassen naargelang intensiteit noorderlicht, diafragma en ruisgevoeligheid.
- Sluitertijd instellen op basis van ISO-waarde, diafragma en intensiteit van het noorderlicht.
Zelf fotografeer ik meestal op ISO800 omdat deze setting nauwelijks extra ruis toevoegt aan mijn opnames met spiegelreflex camera. Zodoende hoef ik geen al te lange sluitertijden te hanteren en kan ik meer (waarheidsgetrouwe) foto's maken.